Må bra på mitt sätt

Enkel och rolig hälsa

Det godaste jag vet!

Publicerad 2013-08-11 21:23:37 i Allmänt,

Vindruvsdolma!
 
Den här maträtten har min mamma lärt mig, hon lärde sig den i ett matlagningsprojekt där flera kvinnor från olika länder träffades och lagade mat, just det här receptet är inspirerat från syrien. Den här maträtten är bra för att den innehåller mycket grönsaker, rätt sorts fett och den smakar ljuvligt! Lägg till lite mer proteiner till dom på tallriken och nån grönsak så blir det en fullbordad nyttig måltid.
 
Alla kanske inte har vindruvsrankor i trädgården men det blir exakt lika gott med inlagda vindruvsblad som du hittar i de flesta mataffärer. Receptet blir till cirka 3-4 portioner.
 
Recept
2 champinjoner 
En näve persilja
1 paprika
2 små lökar
4 soltorkade tomater
1 stor morot
1 dl okokt basmatiris 
1 dl torr sojafärs
2 msk tomatpure
1/2 dl rapsolja 
2 msk vinäger
Salt och peppar
Färska eller inlagda vindruvsblad
 
Finhacka alla grönsaker och dom soltorkade tomaterna. Riv moroten på rivjärnet. Lägg allt i en skål och tillsätt resten av alla ingredienser, men inte vindruvsbladen! 
 
Använder du färska vindruvsblad så sköljer du dom noga bara. Om du köpt inlagda vindruvsblad så öppnar du paketet och lägger ner alla bladen i en stor skål med vatten. Sen plockar du försiktigt bort alla blad, en i taget och sköljer och lägger i en hög. 
 
När du har din hög med blad så lägger du ett blad på en tallrik med stjälkstumpen neråt mot dig och lägger lite fyllning på bladet, inte för mycket. Vik upp "flikarna" närmast dig sen viker du in kanterna mot mitten och därefter rullar du försiktigt i hop den och lägger dom tätt i en bred kastrull. Överbliven fyllning lägger jag på ett blad överst, som på bilden. När du rullat alla så lägger du på en upp och ner vänd assiette på dolmarna i kastrullen och häller på vatten så att det nästan täcker assietten. Sätt på ett lock och låt koka i 30 minuter om du använder vanligt ris. Använder du grötris så ska det koka i ca en timme, smaka av för att veta när den är klar! 
 
Det går att byta ut det mesta i den här maträtten. Det godaste riset till den här maträtten är grötris men jag är otålig och använde basmatiris. Det blir mycket godare med grötris och får en finare konsistens. När det gäller grönsaker så tar du vad du hittar i kylen bara. Sojafärsen kan bytas ut mot köttfärs eller min favorit, blötlagda gröna linser. Sååååå gott! Enjoy!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Matilda

Jag heter Matilda och är 23 år. Jag gillar att träna och äta god mat. Jag vill inspirera dig till att träna och må bra utan att det är svårt.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela